Ludmila Čírtková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Doc. PhDr. Ludmila Čírtková, CSc., Dr. h. c.
Narození6. února 1954 (70 let)
Plzeň
Alma materFilozofická fakulta Univerzity Karlovy
Povolánípsycholožka, vysokoškolská učitelka a policistka
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ludmila Čírtková (* 6. února 1954, Plzeň)[1][2] je forenzní psycholožka a soudní znalkyně. Jako policejní psycholožka spolupracuje na objasňování a vyšetřování závažné trestné činnosti. Přednáší na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT a na Právnické fakultě UK. Působí v Bílém kruhu bezpečí, kde poskytuje psychologickou pomoc obětem trestných činů. Je autorkou několika knih.

Kariérní životopis[editovat | editovat zdroj]

Základní školu absolvovala na několika místech v zahraničí, podle toho, kam se rodina s otcm - diplomatem stěhovala.[3] Vystudovala gymnázium Jana Keplera v Praze.[2] Absolvovala jednooborovou psychologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Pracuje jako policejní psycholožka a soudní znalkyně, zabývá se zejména forenzní psychologií, viktimologií a psychologickou pomocí obětem trestných činů. Působí jako vedoucí katedry společenských věd a jako prorektorka pro studijní a pedagogickou činnost a celoživotní vzdělávání na Policejní akademii ČR v Praze. Zároveň externě vyučuje soudní psychologii na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Je členkou představenstva Bílého kruhu bezpečí, z. s., spolku pro pomoc obětem trestných činů, kterému se věnuje ve svém volném čase.[4][5]

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Je podruhé vdaná, má dvě dospělé děti.[2]

Bibliografie (výběr)[editovat | editovat zdroj]

  • Psychologické základy formování právního vědomí. Využití teorie sociálního učení a odvozených psychologických metod v právní výchově. Autoreferát k získání vědecké hodnosti kandidáta psychologických věd, vypracován ve vědecké aspirantuře pracovníků školícího pracoviště na Vysoké škole SNB v Praze. Vysoká škola Sboru národní bezpečnosti. Praha : [s.n.], 1988.
  • Vybrané problémy kriminologie. (Pro střední formy vzdělávání v resortu Ministerstva vnitra). Autorský kolektiv: Ludmila Čírtková, Milan Vlček, Ivana Zoubková. Praha : Sekce kriminalistiky, skupina kriminologie Institutu pro výchovu a vzdělávání, I. divize FMV, 1991.
  • Základy psychologie pro policisty. [Určeno pro stud. Policejní akademie ČR]. Praha : Policejní akademie České republiky, 1994.
  • Forenzní psychologie. Psychologie pro soudce, advokáty, státní zástupce, vyšetřovatele, kriminalisty, policisty a pro všechny, kteří se v souvislosti s trestným činem dostanou do kontaktu s policií a soudy. Ludmila Čírtková, František Červinka. Praha : Support, 1994.
  • Policejní psychologie. Základy praktické psychologie pro policisty, justiční stráž a pracovníky soukromých bezpečnostních služeb. Praha : Support, 1995.
  • Kriminální psychologie. Praha : Eurounion, 1998.
  • Domácí násilí. Přístup k řešení problému ve vybraných evropských zemích. Autorský kolektiv: Ludmila Čírtková, Radka Macháčková, Markéta Vitoušková. Praha : Bílý kruh bezpečí, 2002.
  • Pomoc obětem (a svědkům) trestných činů. Příručka pro pomáhající profese. Kol: Ludmila Čírtková, Petra Vitoušová a kolektiv. Praha : Grada, 2007.
  • Moderní psychologie pro právníky. Domácí násilí, stalking, predikce násilí. Praha : Grada, 2008.
  • Viktimologie pro forenzní praxi. Praha : Portál, 2014.
  • Domácí násilí. Nebezpečné rodinné vztahy ve 21. století. Plzeň : Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s.r.o., 2020.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Živnostenský rejstřík, [cit. 2022-05-07].
  2. a b c Každý máme klady i zápory, ale sklouznout na druhý břeh je něco jiného, říká Ludmila Čírtková, Český rozhlas PLUS, 24. 2. 2018, [cit. 2022-05-07].
  3. NOVOTNÁ, Jitkaː. Měla někdy chuť změnit profesi? Prozradí forenzní psycholožka Ludmila Čírtková. Český rozhlas Dvojka [online]. 2024-02-10 [cit. 2024-04-10]. Dostupné online. 
  4. Kosmas.cz, životopis autorky knih [cit. 2022-05-07].
  5. Karásková, I.: Zlomené srdce bolí stejně jako zlomená noha, říká expertka na domácí násilí, iDnes.cz, rozhovor, 31. 3. 2019, [cit. 2022-05-07].

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]